Waarom is professionaliteit belangrijk?

Lang niet iedereen hecht evenveel waarde aan professionaliteit, maar het is wel degelijk belangrijk. Dit is bijvoorbeeld het geval op de werkvloer. Jij wilt privé en zakelijk immers zo goed mogelijk gescheiden houden. De beste manier om dit te doen is door je professioneel op te stellen. Hierdoor praat jij op het werk namelijk alleen maar over de zaken die ertoe doen. Natuurlijk is het niet erg om zo af en toe eens wat informeler met elkaar om te gaan, maar laat dit nooit de boventoon voeren. Wanneer je dit wel doet, oog je namelijk een stuk minder professioneel. Dit valt direct op wanneer jij bijvoorbeeld een belangrijke meeting hebt.

Wanneer moet jij professioneel overkomen?

Sommige mensen denken dat het alleen in de top van het bedrijfsleven belangrijk is om professioneel over te komen. Hier loopt immers iedereen in een pak en dat oogt professioneel. Ook jij krijgt vast en zeker te maken met professionaliteit in jouw leven. Denk bijvoorbeeld eens aan een sollicitatiegesprek voor een nieuwe paan. Zoiets gaat er vaak heel serieus aan toe. Het bedrijf waar jij solliciteert, is op zoek naar medewerkers die verstand van zaken hebben. Trek daarom altijd nette kleding aan naar zo’n gesprek. Zodoende kom jij namelijk een stuk professioneler over.

Hoe word je professioneler?

Professioneler worden is niet iets wat je zo één, twee, drie even doet. Althans, niet wanneer jij geen idee hebt hoe je dit aan moet pakken. Begin altijd eerst met goed naar jezelf kijken. Let hierbij in eerste instantie op jouw kleding. Het oogt namelijk een stuk minder professioneel wanneer jij in een slobberige spijkerbroek met trui of T-shirt loopt. Trek daarom altijd nette kleding aan wanneer jij iets belangrijks hebt, zoals een sollicitatiegesprek of een belangrijke meeting. Jij kunt kiezen voor een pak. Veel mensen zijn hier geen fan van. Dit is echter niet de enige manier om professioneler voor de dag te komen. In een spijkerbroek met blouse en nette schoenen zie jij er immers ook al een stuk professioneler uit.

Is jezelf anders voordoen aan te raden?

Veel mensen denken dat zij zich anders voor moeten doen om professioneler over te komen. In belangrijke gespreken wordt vaak meegepraat over onderwerpen waar zij eigenlijk helemaal geen verstand van hebben. Dit is niet handig. Indien jij jezelf anders voordoet, val je vroeg of laat namelijk vanzelf door de mand. En dan ben jij natuurlijk direct professional-af. Wat je wel kunt doen is jouw houding aanpassen. Zorg dat je formeel spreekt met mensen, trek een nette outfit aan en zorg dat je weet waarover er gesproken wordt.

Hoe zorg jij voor meer professionaliteit op de werkvloer?

Professionaliteit op de werkvloer wordt steeds belangrijker. Zeker binnen grote bedrijven speelt dit een rol. Mogelijk wil jij binnen jouw onderneming ook wel meer professionaliteit creëren. Probleem is alleen dat je vast niet weet hoe je dit doet. Je kunt beginnen met kledingvoorschriften. Dit hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat iedereen in pak kan komen. Een blouse en pantalon zijn immers ook hartstikke netjes. Bovendien creëer je op deze manier meer eenheid binnen jouw bedrijf en dat gaat ook aan de buitenwereld niet onopgemerkt voorbij.

Op welke manieren kun jij werken aan jouw professionele communicatie?

Professioneel voor de dag komen is niet het enige wat jij kunt doen om een professional te worden. Ook jouw communicatie is in dat geval namelijk van belang. Zorg dat je altijd nette taal gebruikt. Vloeken en tieren tijdens belangrijke besprekingen is uit den boze. Denk vooral na over alles wat je zegt. Een ander kan iets namelijk heel anders interpreteren dan jij. Zorg dan ook dat je goed voorbereid bent en weet wat je wilt zeggen. Lees je vooral ook in, zodat de gesprekspartner(s) niet teleurgesteld worden. Tot slot is het vooral belangrijk om de tijd te nemen voor gesprekken. Kap ze niet af, maar trek er voldoende tijd voor uit. Doe dit ook in jouw agenda. Op deze manier word jij meer en meer gewaardeerd en dat is natuurlijk het begin van de lange weg naar professionaliteit.

Dit is een gearchiveerde website